menuclose

Rabarber – en användbar vårprimör!

Något av det första som tittar upp i min trädgård på våren är en perenn grönsak – Rabarber.

Som så många andra växter användes rabarbern tidigt som medicinalväxt. När man kunde använda socker blev den också en omtyckt grönsak att äta i olika former. Rabarbern finns omtalad redan under 1600-talet och kommer ursprungligen från Sibirien, Mongoliet och nordöstra Kina. I slutet av 1800-talet kom den till Sverige och är först omnämnd i samband med Majorna i Göteborg.


Vad använder du rabarber till? Det vanligaste är kanske paj och kräm/soppa men den är läcker även i andra bakverk. Något av det läckraste är kanske att göra glasrabarber – dvs. sätt en mörk hink över rabarberståndet när det börjar titta upp så blir stjälkarna ljusa och spröda och extra läckra när du använder dem. Om du inte har provat att göra Rabarberchampagne, Rabarberremmar eller Rabarberchutney så tycker jag absolut att du ska göra det.


Idag finns det många olika namnsorter av Rabarber som dessutom är lämpade för lite olika användningsområden. Blomman som kommer är majestätisk men bör plockas bort för att främja tillväxten av stjälkar men den går utmärkt att ta in till snitt.

0 comments
Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *