menuclose

Nu är hon på väg att vakna – sensommarens primadonna!


Dahlian, som är uppkallad efter den svenske botaniken Anders Dahl i mitten på 1700-talet, härstammar ursprungligen från Mexikos bergstrakter. Från början odlades den framför allt som en mat gröda – ja man kan äta knölarna även om de inte lär vara någon delikatess. Man upptäckte så småningom vilken otrolig förmåga dahlian har att korsa sig och på så sätt ge möjlighet att skapa många olika hybrider och populariteten var ett faktum.


Dahlian kom till Europa och Sverige i slutet av 1700-talet när man började dela frön mellan olika botaniska trädgårdar. Sedan dess har man jobbat med att förädla dahlian som just nu är en av de mest populära sommarblommorna. Ca 2000 olika namnsorter finns registrerade och vissa betraktas som riktiga rariteter och betingar ett högt pris.

Hos oss på Mobergsro finns idag ca 400 knölar, dock inte lika många sortnamn. Vi kommer i sommar att odla dahlior i 5 bäddar, var och en 12 meter långa. Från
sensommaren och långt in på hösten spelar hon ofta huvudrollen i våra buketter och arrangemang. Från slutet av mars börjar vi väcka våra knölar och i år har vi planterat i allt från ölglas via snapsglas och till 5-liters plastpåsar. Vi hade kunnat sätta ut de på friland utan att väcka dem men då missar vi chansen att toppa, ta sticklingar och föröka. En del knölar är redan delade när vi planterar dem, också ett sätt att föröka.

Eftersom dahlian finns i så många olika former och färger finns det alltid minst en dahlia som passar alla. Trots allt förädlingsarbete finns det dock några egenskaper som man ännu inte lyckats lösa trots att man började började det arbetet redan i mitten på 1800-talet. Bland alla 1000- tals former och färger som finns saknas en blå variant.

Dahlian har heller ingen doft och klarar inte av frost och vinterkyla. Därför tvingas vi att gräva upp knölarna och förvara dem frostfritt under vintern. Frågan är alltså kommer man någonsin lyckas hitta någon av dessa tre egenskaper??


Vi har börjat lära känna dahlian och alla dess nycker och vi är upp över öronen förälskade i denna blomma. Vi har naturligtvis varit tvungen att skaffa några nya sortnamn till årets odlingar och hoppas därmed kunna visa några blommor som man inte hittar på så många ställen, men antalet kommer i så fall att vara mycket begränsat. Framöver tänker vi reservera några av dessa unika dahlior för bröllop och andra speciella arrangemang.

Hela tiden försöker vi utveckla våra kunskaper kring dahlian, odlingen och användandet. Så naturligtvis har vi redan nu tankar kring vad vi skulle vilja göra till nästa odlingssäsong. Om det går i lås så kan vi utlova något riktigt spektakulärt men en säsong i taget ….

Så med början under årets högsommar säger vi: Välkommen ut på landet och till våra dahlia buketter.

0 comments
Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *