menuclose

Man blir aldrig för gammal för att inreda en barnkammare

Man blir aldrig för gammal för att inreda en barnkammare
– de ser bara lite olika ut beroende på var i livet du befinner dig.


När barnen är utflugna och står på egna ben – ja då är det hög tid att byta ut inredningen i barnkammaren. In med hyllor och extraljus, fram med odlingstråg och bevattningsbrickor, jord och fröpåsar.Närhelst i livet du är lite nedstämd – Prova att köpa en fröpåse – så ett frö och förundras över vilken mäktig kraft som finns i detta lilla frö. Vårda det och du kommer att bli rikligt belönad och stolt över vad du lyckats åstadkomma. Detta har under en längre tid varit min filosofi när det gäller odling. Och vet du vad det bästa med frösådder och odling är? – du får alltid en andra chans om du misslyckas med den första. Fler fröpåsar finns att köpa och det kommer en ny odlingssäsong.

En del sommarblommor behöver ganska många dagar på sig för att utvecklas till en stolt blommande planta. Några frön tar lång tid på sig för att gro, andra vaknar snabbt men behöver lång tid för att komma igång och växa och så finns det naturligtvis de som har riktigt bråttom i alla stadier. Varje år försöker vi bättre anpassa våra såtider och vi utgår alltid ifrån att frostrisken är över i samband med sista fullmånen i maj. Ingen i familjen besitter överdrivet goda kunskaper i matte så ibland vållar detta beräknandet problem. Men det brukar ordna sig i slutändan.Min nuvarande barnkammare, eller odlingsrum, innehåller just nu många små plantor på tillväxt som ska bli sommarens härliga buketter och arrangemang. En del, som t.ex. Lejongap, Aster, Zinnia, Sommarrudbeckia och Rosenskära kommer att spela första fiol tillsammans med Dahliorna medan andra kommer att ackompanjera för att göra buketterna kompletta. Just nu har t.ex. Amaranter av olika slag just tittat upp ur jorden, Rudbeckiorna behöver skolas om och Solrosorna ska snart sås.Ett komplement som vi gärna använder oss av i våra buketter är Eukalyptus – det doftar så gott. (Men å andra sidan det gör Mynta också.) Vi har sått från frö och hoppas att vi nu har lärt oss så mycket så vi kommer kunna plocka från egna buskar under sensommaren. Just nu ser det mer lovande ut än tidigare år.Det finns flera olika sätt att förodla sina sommarblommor – ett populärt hjälpmedel är de så kallade soilblocksen – små jordkuber där du sår ett frö i varje. Tanken är att du ska slippa omskolning av de små plantorna. Jag har svårt att bestämma mig för om jag gillar dessa jordkuber eller om jag hellre bredsår och tar jobbet med att omskola. Gissar att det handlar om att hitta det optimala sättet för just det fröet som du ska så. I år har jag blandat och gett ganska friskt.

Den senaste snön hade jag gärna sluppit eftersom vissa plantor, som är lite köldtåliga, är redo att planteras ut. Men de får hålla tillgodo med barnkammaren ännu några dagar, och kanske får de mellanlanda några veckor i växthuset. Jag väntar också på att jorden ska reda sig ordentligt och torka upp lite till så vi kan starta direktsådderna där mycket av sådder av bland annat prydnadsgräs kommer att göras.Våra pallkragar kommer att fyllas med många olika sorters sommarblommor och göras till buketter, både små till kök och badrum och vilda stora buketter för att fira någon högtid eller bemärkelsedag.

Välkommen ut på landet när våra närodlade snittblommor slår ut.
Du kommer säkert hitta en bukett du gillar.

0 comments
Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *